Els taurons

De fet, el tauró és un dels animals més humanitzat. Quan defineixen a Mr. President, diuen que és un tauró de les finances. Quan surts de festa i entre glop i glop d’un licor de 35º et vas fent a la idea de com entrar-li a aquella noia que et fa el pes i de cop i volta apareix el noi de la nit i et desgavella el castell de fum, també li diuen el tauró. Fins i tot els Proyecto uno dedicaren una cançó l’any 1994 al noi de la nit <<El tiburón>> . I què dir de les 58 pel·lícules relacionades amb els esquàlids?

Aquest animaló, distant, el seu comportament natural, amb el que ens presenten des de Hollywood, tot i que és evident la seva perillositat per la seva voracitat, viu a la gran majoria d’ecosistemes del món. El més perillós per a les persones és el tauró camús, Carcharhinus leucas. I és aquí on vull anar a parar. Conegut com a tauró brau, Zambeze o de Nicaragua, s’adapta a l’aigua dolça i a la salada com aquell que va a la platja a banyar-se o a la muntanya a esquiar.

carcharhinus_leucas
Tauró camús

El camús és un peix que no té gaires admiradors entre la biocenosi, donat que ataca, mossega i mata a la seva presa d’una manera agressiva i sense gaires escrúpols que denotin cap compunció o penediment. Alguns, i segons sembla, són els que més triomfen, s’especialitzen en un hàbitat molt concret i amb una presa molt concisa. Podríem dir que són uns taurons autòctons que desconeixen la gran majoria d’ecosistemes del planeta terra. Tot i així, els més agressius de tots, s’atreveixen a sortir del seu minúscul lloc de caça amb la finalitat d’atreure més captures cap a la seva zona d’aixec, on altres taurons camusos que naden per les mateixes aigües, comparteixen les conquestes que han atret els seus anàlegs als seus dominis.

El tauró camús és el més perillós per a l’ésser humà

Fa pocs dies, es va detectar un grup d’aquests taurons camús liderats per un mascle dominant i pel que s’ha pogut observar, presenta un comportament antipàtic amb les femelles; es podria dir que té certa retirada amb una conducta misògina. Aquest grup de camús ha abandonat el seu biòtop natural situat a la zona temperada nord de l’Atlàntic. Es creu que és bel·licós i presenta una excel·lent adaptabilitat per canviar de l’ecosistema d’aigües salades al de les dolces. Tot i això, no s’ha d’oblidar que són taurons camusos: el més temible per a la humanitat.

A més i igual que amb les femelles, tenen un comportament força inusual entre els esquals d’aigua dolça, i és que els científics més importants en l’estudi dels taurons, han patit els primers atacs seriosos d’aquests peixos. Tot i que encara no s’ha produït cap desgràcia que es pugui lamentar, els biòlegs en qüestió, han adoptat certes mesures de precaució per evitar la mossegada del camús.

Aquest comportament agressiu recorda el que tingueren uns taurons que se suposaven extingits, els megaladon carcharodon, però que pel que sembla, la genètica agressiva d’aquesta espècie es manté latent dins del corrent sanguini dels esquàlids fins que per causes d’adaptabilitat als canvis globals, el senyor Charles Darwin tornà a demostrar-nos la validesa de la seva teoria de l’evolució.

El tauró camús és l’únic que pot transitar entre les aigües de mar i de riu

cocdril-i-tauro-camus
Sempre hi ha un peix més gros

Crec que aquest canvi de costums del tauró camús, traslladant-se a l’ecosistema d’aigua dolça, actuarà com a catalitzador per desviar l’atenció dels biòlegs i científics en general, centrada actualment en problemes molt més seriosos per l’ecosistema mundial, on tots en som responsables de les condicions del medi natural on desenvolupem la nostra activitat com a éssers humans. És ben cert que el tauró camús és perillós, però de taurons n’hi ha entre 923 i 1117 espècies diferents i existeixen des de fa més de 420 milions d’anys.

Algú, amb una interpretació filtrada amb una òptica de gran angular, podria dir que és un intent de magnificar i focalitzar la catarsi aristotèlica de la globalització en aquest espectacle en particular, on el fet d’observar el xou mediàtic per fer-nos activar els sentits i els sentiments mitjançant la redempció als nostres pecats, que al cap i a la fi són els que ens fan sentir vius i lliures, no ens deixa veure i assaborir el nostre entorn més proper, on es van perdent els orígens i en conseqüència la identitat.

<< Qui perd els orígens per identitat >>  Raimon. Jo vinc d’un silenci.

colillas-de-cigarrillosCom exemple us explico una experiència que vaig viure fa tres dies. Anava circulant amb el meu vehicle per la carretera precedit per una furgoneta blanca. De cop i volta, el senyor conductor de la furgoneta blanca, un tauró del volant, va llençar per la finestreta de la furgoneta una burilla encesa. Si ens posem a calcular probabilitats, aquest tauró del volant, pels meus interessos, és molt més perillós que no pas el tauró camús, doncs, podria calar foc a l’ecosistema on habito normalment.

I un altre exemple: fa un cert temps i aquest temps té una pila d’anys, anava de festa a Salou acompanyat per un amic al qual després la colla de camarades anomenaríem el tiburón. De fet, quan sonava la cançó dels Proyecto uno <> l’assenyalàvem amb el dit d’una mà tot ballant al ritme de la cançó mentre l’altra mà aguantava el cubata ple de joventut i esperança. Pel que fa a la joventut, es mantenia dignament tota la nit, però l’esperança s’escolava coll avall a causa de la presència del tiburón, afectant negativament els interessos sexuals de la resta de la colla.

Amb aquest relat, el que es pretén és sintetitzar el fenomen de la globalització i les conseqüències en tots els camps, essencialment en el més enllà de la dualitat del bé i el mal. Depèn de cadascú el fet de prioritzar un fenomen global envers un de local. Es tracta de col·locar en cada braç d’una balança psicològica arquetipal els fets i les seves conseqüències que et poden portar resultats positius, negatius i una sèrie policroma de conclusions.

El mateix fet de viure ens permet pensar que som dins de la dualitat de la vida i la mort. Però el fet és que cada persona viu la vida d’una manera concreta i única. Aquesta és la policromia determinada pels arquetips que ens proporcionen els pensaments, la nostra conducta i els nostres sentiments, fruit tot plegat de la nostra relació única amb la societat que ens envolta

S’han de denunciar els fets que són contraproduents en certs aspectes socials per no caure en l’escepticisme i l’irracionalisme, i treure en relleu la dualitat bàsica, per recordar que per cada fet hi ha una conseqüència acolorida de possibilitats que l’han induït o que han donat un resultat. Però cal un estudi més profund per entendre-ho i prendre les decisions més adequades a cada cas, doncs, els arquetips interiors de cada persona són el tret distintiu i únic que ens diferencia els uns dels altres.

El tiburón em va desbaratar els meus interessos interiors i imaginaris dins de la festa, però cal relativitzar que no sempre va ser així, i que sempre hi hagué un resultat positiu per al mateix tiburón i algú més. Qui tenia més dret a flirtejar ell o jo? Va portar la felicitat a algú? I el que és més important, es va acabar la vida –dualitat bàsica– allí mateix? O hi havia més possibilitats?

El tauró camús és perillós, sí, però té dret a sortir del seu cau i anar a buscar més preses? I els que l’acompanyen i li donen suport, no obtenen una conseqüència positiva? S’han d’eliminar tots els taurons o són necessaris per a l’equilibri de l’ecosistema global i la dualitat bàsica?

La dualitat del bé i el mal, déus i titans… Qui té la raó?

El mite de l’etern retorn: la nit i el dia, la vida i la mort, la crescuda del riu Nil…

platon_aristoteles
L’escola d’Atenes. Rafael. 1510-12

Cal relativitzar els fets i fer-nos preguntes que donin resposta a la nostre psique, doncs, la policromia de possibilitats així ens dogmatitza.


One thought on “Els taurons

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s