Kazimir Malevich, genuí.

Genuí en la seva maduresa artística, Kasemir Malevich (1878-1935)  fou el que plasmà el concepte de suprematisme en l’art. Aquest pensament dimana d’una evolució del cubisme, de l’abstracció i de l’art futurista. Per cubisme entenem l’art originat a França pels també genuïns Cézanne i Picasso; cal mencionar que l’expressionisme brollador de Van Gogh i el primitivisme de Gauguin també foren paral·lels al cubisme, en tant calia donar sortida a l’estancament artístic dels impressionistes on tan sols primaven la llum i el color.

A conseqüència de l’enyorança de l’equilibri, de l’orde i de les formes sòlides naturals, els artistes tornen a mirar enrere cap a Poussin, amb un art sobri caracteritzat per uns colors forts, purs i intensos com els medievals gòtics.

En la meva opinió, Cézanne és l’artífex de l’art futurista, en entrellaçar diferents corrents artístics en la seva obra acolorida, sòlida, amb linealitat de les formes i una sensació de repòs.

Tota aquesta evolució cap al minimalisme del cubisme i l’abstracció, Malevich ho plasmà en el suprematisme, on segons ell era la <<supremacia del sentiment o la percepció pura en l’art creatiu>>. Un minimalisme que té una evolució en Malevich que va des d’un estil cézannista-impressionista (1), passant per les figures geomètriques de cons, cubs i esferes amb colors forts i bàsics (2-3)recordem el medievalisme mitjançant Cézanne– fins a la reducció representativa, quasi inexistent, del món com va ser el quadre Blanc sobre blanc (c. 1917-8), Museu d’art Modern New York (4-5). Observeu les cinc obres següents de Malevich per extreure aquesta evolució que va des de l’impressionisisme fins al suprematisme.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s